Publiek-private huisvesting

Tijdelijk leegstaand vastgoed en onbebouwde terreinen benutten voor het huisvesten van economische dak- en thuisloze mensen. 

Platform Woonplek biedt ondersteuning aan vastgoedeigenaren, leegstandbeheerders, zorg- en welzijnspartijen en gemeenten om leegstaande vastgoedobjecten en onbebouwde terreinen effectief te benutten voor (tijdelijke) huisvesting van dak- en thuisloze mensen. De rol van het Platform is hier in initiëren van projecten, begeleiden van partijen, het vastleggen van extra afspraken tussen partijen en het uitwerken van een sluitende businesscase. Hieronder zijn de praktijkvoorbeelden uit Amstelveen, Den Haag en Amersfoort te vinden en de uitwerk van een nieuw idee: Het sociaal label leegstandsbeheer .

Label Sociaal Leegstandsbeheer | 2023

Het Label Sociaal Leegstandsbeheer is een label in oprichting voor maatschappelijk impactvol leegstandsbeheer, een label waarmee vastgoedeigenaren en leegstandsbeheer samen impact kunnen maken. In 2023 werkte Platform Woonplek in samenwerking met Ad Hoc en Maarsen Groep het concept verder uit. Vanuit werksessie en interviews met relevante stakeholders is het concept aangescherpt, zodat er nu een plan ligt dat landelijk kan worden opgepakt. Meer informatie of bent u een vastgoedeigenaar die een tijdelijk pand ter beschikking heeft? Neem contact op met Hayde Zarkeshan, h.zarkeshan@maatschappelijkealliantie.org.

Leegstaand kantoorgebouw Amstelveen en Amersfoort | 2020 – 2022

Tijdelijke huisvesting van bewoners in een leegstaand kantoorgebouw in Amstelveen. Ca. 5 – 10 opvangplaatsen voor dak- en thuisloze mensen voor een periode van minimaal 12 maanden. Daarnaast ondersteunde het Platform bij realisatie van woonproject “Het Plot” in Amersfoort, waar een oud kantoorpand omgevormd werd tot 129 woningen. De businesscase die Deloitte uitwerkten moet dienen als inspiratie- en actiedocument om dit concept op te schalen in andere plekken in land. Hieruit komt dat er beperkte investeringen nodig zijn om pand bewoonbaar te maken en deze wordt gedekt door huurstroom huurder. Download hieronder de voorbeeld business case ‘’Tijdelijke huisvesting dak- en thuislozen in leegstaand vastgoed’’.

Hoe vormt hier publiek-privaat samenwerken het succes?

…stelt pand – om niet – beschikbaar.

Eigenaar…

…betaalt huur voor woonruimte.

Bewoner…

…maakt pand bewoonbaar, verzorgd beheer en heet contact met de doelgroep.

Leegstandbeheerder…

…omarmt initiatief, zorgt voor draagvlak en verzorgt middelen voor eventuele begeleiding dakloze mensen.

Gemeente…

…verzorgt eventuele begeleiding van de doelgroep.

Welzijnspartij…

…begeleidt partijen, legt afspraken vast, ontwikkelen van de businesscase, matchmaker tussen gemeente en leegstandbeheerder,  kennisdeling over vergelijkbare projecten in het land.

Platform Woonplek…

Onbebouwd (sport) terrein in Den Haag voor tijdelijke woonunits | 2020 – 2021

Tijdelijke huisvesting op een onbebouwd sportterrein in den haag voor tijdelijke units voor dak- en thuisloze mensen. Platform Woonplek werkte ook hier een businesscase uit en ondersteunde Stichting Devjo in de gesprekken met de gemeente om te mogen starten met het bouwen van tiny houses op dit sportterrein in Den Haag. In 2022 start de bouw hiervan, waarbij de doelgroep zelf, de zelfredzame dak- en thuisloze mensen, hun tiny house bouwen. Zie hieronder de voorbeeld businesscase ‘’Tijdelijke huisvesting dak- en thuislozen in tijdelijke woonunits op leegstand terrein’’ ter verduidelijking.

Hoe vormt hier publiek-privaat samenwerken het succes?

…stelt pand terrein beschikbaar, financiert middels een investeringssubsidie de woonunits en ondersteunt initatief richting de buurt.

Eigenaar…

…betaalt huur voor woonruimte en verricht op structurele basis vrijwilligerswerk.

Bewoner…

…stichting die zich inzet oor dak- en thuisloze mensen en zorg draagt voor realisatie en exploitatie units.

Beheerder…

…verzorgt eventuele begeleiding dakloze mensen.

Maatschappelijke begeleider…

…begeleidt partijen, legt afspraken vast, maakt de businesscase.

Platform Woonplek

Als vastgoedeigenaar ook interesse om maatschappelijk vastgoed te creëren?

Neem contact op met Sophie Koopmans | s.koopmans@maatschappelijkealliantie.org | 0614226101